Tonijnsalade voor op brood of op een toastje

Gepubliceerd op 6 september 2025 om 13:27

Een heerlijke, frisse tonijnsalade voor op brood of op een toastje bij de borrel—romig door de crème fraîche, met de pit van kappertjes en de knapperige prei.

Ingrediënten (voor ±4 belegde broodjes of 1 borrelschaaltje)

  • 1 blik tonijn op water (±160 g, uitgelekt)

  • 2 el mayonaise (light)

  • 125 g crème fraîche

  • 1 el kappertjes, grofgehakt

  • 10–12 cm prei, in flinterdunne ringetjes

  • 1 el bieslook, fijngeknipt

  • Peper en zout, naar smaak

Uitgeschreven beschrijving

  1. Tonijn voorbereiden
    Laat de tonijn goed uitlekken en maak los met een vork.

  2. Prei wassen
    Snijd de prei in zeer dunne ringetjes, spoel in koud water om zand en scherpte te verwijderen en dep droog. (Desgewenst kun je de ringetjes 1 minuut blancheren en laten afkoelen voor extra milde smaak.)

  3. Basis maken
    Meng in een kom de mayonaise en crème fraîche tot een gladde dressing.

  4. Alles samenvoegen
    Schep de tonijn, prei en kappertjes door de basis. Proef en breng op smaak met extra peper/zout. Knip als laatste de bieslook over de salade als garnering.

  5. Koud zetten (aanrader)
    Zet de salade 10–15 minuten in de koelkast zodat de smaken mooi intrekken en de salade iets opstijft.

Serveren: Lekker op een (geroosterd) broodje, een pistoletje of voor bij de borrel op een toastje.
Bewaren: luchtdicht in de koelkast tot 2 dagen.

Tip: de kappertjes zijn al zoutig—breng dus stap voor stap op smaak en pas op voor te veel zout.


Reactie plaatsen

Reacties

Veerle
3 uur geleden

Hallo
Als Vlaamse vind ik slagroom wel een vreemd ingrediënt om in een tonijnsalade te doen.
Groeten,
Veerle

Tante Dee
2 uur geleden

Ik zie nergens slagroom? :)

Trees
een uur geleden

Kan er ook wat anders als kappertjes?
Daar houd ik niet zo van. Verder lijkt me dat erg lekker. Bedankt voor het delen.